Elif Gamze Bozo: Engelli haklarını siyasetçilere anlatmak için de siyasette olmak istiyorum
Yenimahalle Belediye Meclis üyesi adayı olan cam kemik hastası Elif Gamze Bozo, “Engelleri ve ayrımcılığı ortadan kaldırmak için mücadele edeceğiz” dedi.
31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere sayılı günler kalırken, partilerin adayları da belirlenmeye devam ediyor.
Hemen her seçimde dezavantajlı grupların başında gelen engelli yurttaşlar, ne siyasi temsiliyet ne vaatler ne de oy kullanma süreçlerinde gözetiliyor.
Örneğin, engelli yurttaşların oy kullanma şablonlarında Braille (görme engelli insanların okuyup yazması için kullanılan alfabe) kullanılması talebi halen karşılanmadı. Yerel yönetimlerin en büyük eksiklerinden olan erişilebilirlik konusu da hala gündeme gelmiş değil.
Ankara Yenimahalle’de ise engelli yurttaşların siyasette temsilinin ‘sembolik’ olmasından rahatsız olan bir meclis üyesi adayı var.
“Engelleri ve ayrımcılığı ortadan kaldırmak için mücadele edeceğiz” diyen cam kemik hastası Elif Gamze Bozo, engellileri siyasette temsil etmek için Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) Yenimahalle Belediye Meclis üyesi adayı oldu.
Bozo ile engellilerin siyasetteki temsilini, siyasetçilerin engelli haklarına bakış açısını ve adaylık sürecini konuştuk.
“Erişebilir olmadığı için okula kayıt yaptıramadım”
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Ben Elif Gamze Bozo, 1984 yılında Ankara’da dünyaya geldim. Cam kemik hastasıyım. İlk ve ortaokulu her öğrenci gibi örgün öğretimde okudum. Ama tabii bu süreçte okula alınmak istemedim. Hastalığım nedeniyle, engelli olmam nedeniyle uzun uğraşlar sonucunda ailemin mücadelesi sonucunda okula alındım.
Sağlık sorunlarımdan dolayı açık lisede eğitimime devam ettim. Çünkü o zaman da okula alınmamıştım. Hem okulda istenmiyordum hem de sağlık sorunlarım gittikçe artmaya başlamıştı. Bel kırıkları ve kaburga kırıklarım oldu.
Daha sonra Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Hakla İlişkiler ve Gazetecilik bölümünü kazandım. Aslında Hacettepe Üniversitesi Radyo-Televizyon bölümünü kazandım ama maalesef okul koşulları erişebilir değildi. Rektörlük de bununla ilgili hiçbir şey yapmak istemediğini belirtince o dönem kaydımı yaptıramadım. Açıköğretimden devam etmek zorunda kaldım.